Мицевски го повика Пендаровски да не го потпишува законот за ЈО

Никола Мицевски од ВМРО-ДПМНЕ на прес конференција порача дека начинот на кој се донесе Законот за јавно обвинителство е врвот на хибридниот режим.

„Слугите на Заев денеска се надминаа себе си. Законот за зашитата на криминалот на Заев не помина. Она што се случи потоа е врвот на она што се нарекува хибриден режим. Законот не го доби потребниот број на гласови и ваквото гласање скандалозно и противзаконски беше поништетено. Потоа пак беше ставен на гласање противделовнички.

Ова е авториратно владеење на дело, оваа одлука е неделовничка. Ваквиот закон кој не е донесен не смее да биде потпишан од претседателот Пендаровски. Го повикуваме да не го потпишува. Ја повикуваме меѓународната заедница да реагира“, рече Мицевски.

Тој повика, како што рече, оваа лакрдија веднаш да заврши и веднаш да се распишат избори.

„Очекуваме денес да има распуштање на Собранието. Ќе бидеме присутни во Собранието, не во парламентарната сала. Ќе влеземе на седницата за распуштање. Ние сме тука единствено за распуштање на Собранието“, рече Мицевски, што значи дека пратениците на ВМРО-ДПМНЕ нема да пристствуваат на гласање на законот за советот на јавни обвинители и законот за одбрана.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе