Претседателот на Албанија на средба со Тачи

Мета: Решавањето на прашањето за името е важно за Македонија и целиот регион

Претседателот на Република Албанија, Илир Мета го пофали позитивниот пристап на Владата на Македонија кон сеопфатните реформи и важноста на придонесот на албанскиот политички фактор во овие витални процеси. Претседателот Мета ја истакна исклучителната важност на решавањето на прашањето на името, не само за Македонија, туку и за целиот регион, со цел таа да добие покана за членство во НАТО. 

Мета ја истакна важноста што ја има активното ангажирање и вклучување на Демократската партија на Албанците – ДПА, како и сиот албански политички фактор во Македонија во овој важен процес", се наведува во соопштението објавено од кабинетот на Претседателот на Република Албанија Мета, кој во текот на денешниов ден во Тирана имал средба со лидерот на ДПА, Мендух Тачи.

На таа средба, според соопштението, било дискутирано во врска со важноста на европското интегрирање на Албанија и во Македонија како и на регионот.

Претседателот на Албанија имаше работна средба со Мендух Тачи и на 21 ноември 2017 година, кога, како што имаше тогаш соопштено ДПА, тие двајцата разговарале околу актуелната политичка ситуација во земјата, за интегративните процеси, како и за улогата на Албанија во регионот.

Забележливи се блиските контакти и разговори, кои ги имаат Илир Мета и Мендух Тачи особено уште од 2015 година.

С.Т.

Прашањето е претенциозно, интенционално и суштински погрешно формулирано, не го задоволува т.н. троен тест на единство и е итро, манипулативно и сугестивно.

повеќе

Ако Владата е искрена пред нацијата во своите намери да го сочува националното достоинство на македонскиот народ треба да го сподели оригиналниот текст на амандманските интервенции во Уставот.

повеќе

Настрана од прашањето околу името, зачленувањето во НАТО ќе има реперкусии по нашиот животен стандард, реперкусии кои не смееме да ги занемариме, реперкусии поради кои ниту под уставното име не треба да прифатиме зачленување во НАТО.

повеќе