ЗА АЛСАТ-М

Меџити: Имаме писмен доказ дека ВМРО-ДПМНЕ прифати и двојазичност и казни ако не се спроведува

Градоначалникот на Чаир и потпретседател на ДУИ, Изет Меџити, синоќа во емисијата „Патот кон“ на телевизија Алсат-М изјави дека ВМРО–ДПМНЕ прифатиле и повеќе од тоа што првично се барало од страна на албанските партии, освен СЈО.

На прашањето дали ВМРО-ДПМНЕ го прифатила официјализирањето на албанскиот јазик, Меџити одговара: „Да, и не беше проблемот во албанскиот јазик, туку дијаметралната разлика меѓу ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ беше продолжувањето на мандатот на СЈО и гласањето на законот за заштитени сведоци“.

Меџити додава дека мандатот на СЈО била точката за која ВМРО-ДПМНЕ не сакале ни да слушнат.

„ВМРО-ДПМНЕ прифати и двојазичност и казни за директорите на институции каде нема да се зборува албански. Сè прифатија, само за СЈО не сакаа да слушнат. Затоа не ни успеа коалицијата со нив. И за ова имаме писмени докази“, изјави Меџити. 

 

Сите овие промашувања на Груевски имаат едно заедничко - дирекно ја загрозија државноста на Република Македонија.

повеќе

Во САД и во многу европски земји, просечните плати стагнираат, и покрај тоа што многу од економиите закрепнаа од финансиската криза од 2008 година.

повеќе

(Полемика: „Стратегија за прашањето на користење на уставното име на Република Македонија во ООН“, Игор Јанев, МКД.мк, 11 ноември 2017)

повеќе