Македонската делегација пристигна во Нивици/Псарадес

Македонската делегација, предводена од премиерот Зоран Заев, а во која се и вицепремиерите Радмила Шекеринска, Бујар Османи и Оливер Спасовски, како и министерот за надворешни работи Никола Димитров со чамец пристигна во Нивици/Псарадес, во Преспа, каде што ќе се потшише договорот за името. 

„Се осмеливме, затоа што сакаме успеси, македонски успеси. Ние се определивме за иднина. Затоа стигнавме денес тука. Нека биде Преспа патека кон нашата европска иднина”, напиша Заев на својот Фејсбук профил.

 

Не е во прашање само Русија VS Западот. Има нов играч на масата.

повеќе

Ако на референдумот на 30 септември македонските гласачи изгласаат да се смени името на нивната држава во Северна Македонија, НАТО треба да ја покани нивната влада во Алијансата.

повеќе

Паметам како вчера да беше: пред самиот распад на Југославија, по локалните пазарчиња на таа земја нагло се расшетаа сомнителни типови што шиткаа лажњаци на статусниот симбол на мојата генерација - славните фармерки „петсто кец”. 

повеќе