Студиска посета

Македонски пратеници во Талин ќе учат за безбедно е-Општество

„Вклучување на граѓаните во градење безбедно е-Општество" е темата на студиската посета на пратениците Зоран Илиоски, Татјана Прентовиќ, Ане Лашкоска, Агим Шаќири и Тања Ковачев кои од денеска до 8 ноември ќе престојуваат во Талин.

Студиската посета, финансирана од УСАИД, е во рамки на програмата на Меѓународниот републикански институт (ИРИ), Партнерството за демократија на американскиот конгрес и естонската е-Управување академија, а  вклучува и пратеници од Ерменија, Грузија и Украина.

За време на посетата, македонската собраниска делегација ќе има средби со претставници на естонската извршна и законодавна власт, ќе присуствува на интерактивни работилници од сферата на сајбербезбедноста и ќе се запознае со онлајн владините ресурси и комуникацијата меѓу граѓаните и нивната влада. Покрај естонските примери, работилници ќе одржат и кадри од Конгресот на САД кои ќе споделат искуства на е-Управување и комуникација со граѓани во САД.

Естонија повеќе години е лидер во е-Управување, при што 99 отсто од владините услуги се достапни онлајн. Државата има еден од најсофистицираните сајбербезбедносни системи во светот и софистицирана ИКТ средина со развиена претприемачка бизнис клима, која резултира со компании како Скајп. 

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе