МНР со упатство за новинарите

„Македонски јазик”, „македонска култура”, „македонски народ”…никако „северномакедонски”

По промената на уставното име на земјава во Република Северна Македонија, односно скратено Северна Македонија, Министерството за надворешни работи подготви упатство за странските новинари во согласност со Договорот од Преспа. 

МНР напоменува дека официјалното име на земјата е Република Северна Македонија, односно Северна Македонија, државјанството е македонско/граѓанин на Република Северна Македонија, официјалниот јазик е македонски, а кодовите за земјата се МК и МКД. 

Во патоказот се објаснува дека придавката „македонски” треба да се користи за етничкиот и културниот идентитет на граѓаните, за нашиот јазик, култура, наследство, територија и други атрибути, па се даваат примери како: македонски етнички идентитет, македонски јазик, македонска култура, македонска територија, македонски народ, македонска историја, македонски планини, македонска литература, македонска кирилица, македонска храна, македонски цркви и слично. 

Како погрешни зборови што не треба да се користат се споемнува „северномакедонец” во повеќе форми.

Во врска со официјалните органи и други јавни институции, како и приватни институции финансирани од државата, советот на МНР е да се именуваат „…на Република Севрна Македонија” или „…на Северна Македонија”. 

Како правилни примери се наведуваат Влада на Република Северна Македонија, Претседател на Северна Македонија, Министер за надворешни работи на Северна Македонија, Универзитетот „Св. Кирил и Методи” на Северна Македонија и слично, но никако „северномакедонски” како придавка во истите примери. 

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе