СОБРАНИЕ

Македонската полиција ќе може да ги користи гумените куршуми

Пратениците на македонското Собрание вчерва ги изгласаа измените во Законот за полиција со кој се дозволува употребата на гумените куршуми за време на насилни протести.

Тројца пратеници беа против, а 59 беа за. Полицијата сега ќе може да користи и гумени куршуми, електрични парализатори и шок – бомби ако на некои протести се нарушува јавниот ред и мир. Освен тоа сега е дозволен и видео надзор. Досега полицијата за воспоставување јавен ред и мир можеше да користи физичка сила, палка, хемиски средства, млазови вода и службени кучиња.

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе