Средба Димитров - Сејлс

Македонија ја поддржува Глобалната коалиција за борба против тероризмот

Шефот на дипломатијата Никола Димитров, кој е дел од македонската владина делегација предводена од премиерот Зоран Заев на Самитот на НАТО во Брисел, денеска оствари билатерална средба со Координаторот во Стејт Департментот на САД за борба против тероризмот, Натан Сејлс.

Како што соопшти МНР, на средбата двајцата меѓусебно се информирале за меѓународните активности и поддршката која Република Македонија ја дава на Глобалната коалиција за борба против тероризмот.

Во оваа прилика министерот Димитров, информираше за преземените национални активности во подготовката на општеството за справување со овие предизвици, акцентирајќи ја, пред се, важноста за превенција од ваквите закани, водејќи притоа посебна грижа за младите луѓе како најранлива категорија во општеството, преку активно вклучување на граѓанскиот сектор, невладините организации, како и едукативно-образовните институции во државата, стои во соопштението.

На покана на организаторите, Димитров ќе учествува и на настанот што ќе се одржи во седиштето на Алијансата „НАТО Engages" – Дијалог од Бриселскиот самит, во организација на Атлантскиот совет и Германскиот Маршалов Фонд на САД, Минхенската безбедносна конференција, како и Бриселската фондација „Жените во меѓународната безбедност", каде излагање ќе има и премиерот Заев.

Фокусот на излагањата и дискусиите на настанот ќе бидат посветени на повеќе актуелни теми од глобалните политички и безбедносни соработки, новите безбедносни предизвици и улогата и активностите на Алијансата во тие процеси, се додава во соопштението.

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе

Придобивките од дрвјата за урбаниот екосистем и квалитет на воздухот можат да се зголемат со систематско планирање на зелениот простор. Дизајнирањето на зелените простори во градовите треба да ја опфати и функцијата за чистење на воздухот.

повеќе

На Грците не им е важно дали вечно ќе ја нарекуваат соседната земја „Скопје“, или дали соседите утре сами ќе почнат да се нарекуваат „Република на Осамениот Бор“. Она што ним навистина им е важно е како ја нарекува остатокот од светот.

повеќе