Реципроцитет

Македонија ѝ достави на Грција нацрт-договор за решавање на името

Македонија достави до грчкото Министерство за надворешни работи  македонски нацрт-договор за решавање на прашањето за името, откако пред неколку дена во Скопје пристигна грчкиот нацрт-договор,соопшти денеска министерот за надворешни работи, Никола Димитров.

Меѓу грчкиот и македонскиот нацрт-договор, како што кажа Димитров,  има разлики, но тој е убеден, дека ако целта е да се најде одржливо и достоинствено решение и разумна дистинкција меѓу Република Македонија и регионот во Грција кој го носи тоа име, решението е можно.

„Грчката нацрт-спогодба е предмет на анализа во овој период. Секогаш кога комуницираме преку медиуми работата се компликува. Чесно е да кажам дека има разлики и се надеваме дека ако мислиме заеднички на една цел ќе успееме тие разлики да ги надминеме“, порача тој.

Со ова комуникацијата, којашто досега се одвиваше претежно низ усен дијалог, Димиров вели дека се влегува во фаза на размена на пишани документи.

Димитров додад дека со нетрпение и со задоволство ја очекува посетата на неговиот колега од Грција, Никос Коѕијас, кој во четврток ќе допатува во земјава и во петок ќе има интензивни разговори со македонскиот државен врв.

По средбата во Скопје, наредната недела на 30 март двајцата министри ќе имаат средба во Виена, под медијаторство на Метју Нимиц, а по таа средба се очекува за разговорите да биде информиран и претседателот Ѓорге Иванов. 

Инаку, Димитров не коментираше колку од грчкиот нацрт-договор е прифатлив за Македонија и дали вклучува промена на Уставот, изјавувајќи дека не е добро да се прејудицира, туку треба да му се даде шанса на процесот. 

Според Димитров, нема цврсти рокови за договор. 

Операциите направени кај повеќето интерсексуални новороденчиња е од козметички причини.

повеќе

Внимателноста во водењето на преговорите за името и изјавите околу нив сега е повеќе од нужна.

повеќе

Во најсеверните делови на грчките региони Западна и Централна Македонија, сите народни ора се инструментални песни. Традиционалните песни во овие региони некогаш имаа зборови - но тие беа на јазик што грчката држава речиси еден век се обидува да го избрише: македонскиот словенски, вели Петрос Карацареас, лектор по англиски јазик и лингвистика на Универзитетот на Вестминстер, Велика Британија.

повеќе