Како членка на НАТО

Македонија финансиски поддржа донација во медицинска опрема за Црна Гора

Македонија е една од земјите кои финансиски ја помогнаа донацијата од НАТО за Црна Гора која што се состои од медицинска опрема за справување со ковид-19, објави НАТО.

„На 1 февруари Министерството за здравство доби 20 комплети опрема за респиратори од резервите на НАТО за одговор на пандемија. Донацијата беше координирана од Евроатлантскиот координативен центар за одговор на катастрофи на НАТО и беше овозможен со финансиски придонес од Чешка, Литванија, Холандија, Северна Македонија, Велика Британија како и САД. Идната недела опремата ќе биде дистрибуирана во локалните болници“, пишува во објавата на веб страницата на НАТО.

Оваа донација, како што се додава, е одговор на барањето од Црна Гора за меѓународна помош испратено лани во октомври.

Инаку, досега сојузниците одобриле 10 пакети помош за четири членки на НАТО- Албанија, Чешка, Црна Гора и Македонија, како и пет земји партнери-Босна и Херцеговина, Ирак, Молдавија, Тунис и Украина, а одобрена е дополнителна помош за Македонија и за Украина.

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе