Прес-конференција на ВМРО-ДПМНЕ

Љутков: Оставки затоа што Охридскиот регион е светско наследство во опасност

СДСМ три години по ред со своите лаги и никаква реална активност успеа да го загрози во целост статусот на Охридскиот регион во светското наследство под заштита на УНЕСКО! И по последниот извештај се гледа дека ништо не е превземено ниту пак состојбата е подобрена, рече на прес-конференција Зоран Љутков од ВМРО-ДПМНЕ и побара оставки од ресорните министри и раководни лица во Владата.

И покрај тоа што по трет пат Мисијата на УНЕСКО препорачува природното и културно наследство на Охридскиот регион да биде ставено на листата на Светско наследство во опасност,  оваа Владата избегнува да преземе конкретни мерки и се потпираше на политичко додворување, рече Љутков и ги наброја забелешките од УНЕСКО.

„Со оглед на тоа дека Охрискиот регион е загрозен само и единствено од човечкиот фактор, односно од лошото менаџирање, неспроведување на законски регулативи, загадување и многу други кои се во целост предизвикани од несоодветното работење на надлежните институции, ставањето на природното и културното богатство на Охридскиот регион на УНЕСКО-вата листа на светско наследство во опасност ќе ја информира целата меѓународна зедница дека власта во Македонија претставува најголемата опасност и закана за Охридскиот регион“, нагласи Љутков.

На листата на раководни органи и лица кои не сторија ништо за зачувување на природното и културно наследство Љутков ги наброја: Министерството за култура, Министерство за животна средина, Министерство за транспорт и врски, општините Охрид, Струга и Дебарца, Завод за заштита на споменици на културата и Музеј-Охрид, НУ Музеј „д-р Никола Незлобински" – Струга, Национален парк – Галичица и Институ за хидробиологија – Охрид.

„ВМРО-ДПМНЕ бара итно превземање одговорност за овој светски скандал, односно оставки на ресорните министри и раководни лица од оваа несовесна влада“, рече Љутков на прес-конференцијата на ВМРО-ДПМНЕ.

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе