Македонија-НАТО

Летонија го усвои законот за ратификација на протоколот за НАТО, Владата на Естонија го одобри

Парламентот на Летонија денеска го усвои нацрт-законот со кој се ратификува протоколот за пристапување на Македонија кон Алијансата.

„НАТО обезбедува сигурност за скоро една милијарда граѓани во Европа и Северна Америка. Со пристапувањето на Северна Македонија, ќе има 30 земји-членки – сите подготвени да се заштитат меѓусебно. Пристапувањето на Северна Македонија во Алијансата, исто така се очекува да придонесе за зајакнување на регионалната и евроатлантската безбедност”, изјавил Рихардс Колс, претседател на Комитетот за надворешни работи кој е одговорен за нацрт-законот во Саима.

Во меѓувреме, денеска, Владата на Естонија го одобри протоколот за членство на земјава во НАТО, на предлог на естонското Министерство за надворешни работи, соопштил портпарол на естонската Влада. 

Наредна фаза е протоколот да биде ратификуван во Парламентот на Естонија. 

 

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе