Лазаревска: ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски се против поголема минимална плата и против стечајците

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ кои членуваат во Комисијата за труд и социјална политика вчера одбија да дискутираат за измени на законот кои предвидуваат зголемување на опфатот на стечајци кои ќе бидат обештетени од државата. Со тоа ВМРО-ДПМНЕ и Христијан Мицкоски покажуваат дека се против поголема минимална плата и против стечајците, обвини Жаклина Лазаревска, пратеничка од СДСМ и коалицијата. 

На денешната прес-конференција Лазаревска рече дека по завршување на дискусијата за Законот за минимална плата, пратениците од ВМРО-ДПМНЕ одбиле да го стават предлогот на гласање, за тој да продолжи во понатамошмна расправа.
„ВМРО-ДПМНЕ научена на земање од граѓаните, уште еднаш покажа дека е против ново зголемување на минималната плата, овојпат на 14.500 денари. ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски не можат да се помират со тоа што парите веќе не завршуваат во белиот дворец и затоа се против секоја мерка што носи пари кај граѓаните.
Ништо ново од ВМРО- ДПМНЕ, опозициската партија останува заглавена во криминалната матрица на Груевски.
11 години ВМРО-ДПМНЕ беше против зголемување на платите, 11 години ги игнорираше стечајците и ја злоупотребуваше нивната мака, а денес оваа партија го прави истото и како опозиција“, изјави Лазаревска.
Според неа, јасно е дека ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски не сакаат минималната плата да порасне на 14.500 денари и дека ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски не сакаат да се зголеми опфатот на стечјани работници кои ќе добиваат месечен надоместок до пензионирање за кончено да се реши долгогодишната неправда.
„Деструкција, грабање на парите на граѓаните и блокирање на секоја мерка што го унапредува животниот стандард на семејствата. Тоа е понудата на ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски“, додаде Лазаревска.

Мора да се пристапи кон воведување нови мерки за поголема контрола на лицата кои поседуваат нелегални пари.

повеќе

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе