Курти: Одлуката на Советот на ЕУ е неправда кон Албанија и Северна Македонија

Лидерот на Движењето „Самоопределување“ Албин Курти, од Тирана ја коментираше негативната одлука на Европскиот совет, да не се даде датум за започнување на преговори со Албанија и Северна Македонија.

Според него, нанесена е неправда кон овие две земји, како и што е и недавањето визна либерализација за граѓаните на Косово.

„Косово и Албанија треба да соработуваат повеќе. Проблемот на Балканот, на овие шест земји сè уште не интегрирани во ЕУ, е дека Косово сè уште нема визна либерализација, другите земји ги имаат. Мислам дека е неправедно што Република Албанија и Северна Македонија не ги започнуваат преговорите за пристапување, тоа ним им припаѓа тие го заслужија тоа“, изјави Курти по прославата на победата на неговата партија органзирана во Тирана.

Коментирајќи ја средбата во Нови Сад на премиерите на Албанија и на Северна Македонија, Еди Рама и Зоран Заев  и претседателот на Србија, Александар Вучќ, за формирање балкански „минишенген“, идниот премиер на Косово, Албин Курти, ја упати пораката: Внимавајте со Србија!

„Мислам дека треба да бидеме внимателни во односите со Србија, затоа што знаеме што им направи на Албанците од една страна, а познато е дека пред три години се обиде да предизвика државен удар во Северна Македонија, пуч со помош на Русија, но не успеа“, рече Курти.

Historia magistra vitae est (Историјата е учителка на животот). Оваа латинска изрека ќе ги објаснува односите меѓу народите и нациите додека постои светот.

повеќе

Добро е, во прво време, г. премиер, да го поттикнете Вашиот министер за култура да најде погодна форма да се преобјави книгата „По повод најновиот напад на нашиот јазик“ од Конески, пишува професорот Атанас Вангелов во отворено писмо до премиерот Зоран Заев.

повеќе

Мислам дека Европа нема ни да дозволи полемика за македонскиот јазик затоа што тоа е строго научна работа. Освен нашите политичари-шупелки, никој друг не би посегнал по таа светост.

повеќе