Спасовски објаснува

Кризната состојба не значи повеќе полиција и војска на улиците, распоредени се каде што треба

Прогласувањето на кризната состојба не значи дека граѓаните ќе гледаат зголемен број полицајци или војници по улиците заради спроведување на мерките, туку можност сите ресурси во државата да се искористат максимално во координација на сите надлежни органии и институции, вели министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Од безбедносен аспект, како што рече, состојбата е мирна, стабилна без разлика на тоа што имаме прогласено кризна состојба, пред сѐ за справувањето со ковид кризата.

„Ангажманите на полицијата се на едно повисоко ниво во делот на спроведувањето на законските надлежности уште од самиот почеток на кризата во март годинава, меѓутоа сега носењето на одлука за прогласување на кризна состојба на територијата на целата држава беше со цел да можеме полесно да координираме, да  превенираме и да се справуваме со состојбата  која што е од ковид-19. Кризната состојба сама по себе не е состојба во која што граѓаните или кој било друг ќе види многу полиција на улиците или многу армија за спроведување на мерките“, рече Спасовски одговарајќи на новинарско прашање на денешната прес-конференција. 

Според него, целта е сите државни институции да бидат ставени на располагање да можат да се вклучат во битката против ковид -19, но и согласно Законот за кризна состојба да можат да се искористат сите ресурси вклучително и приватните.

„Од тој аспект можам да кажам дека веќе оперативно заеднички функционираме со армијата, веќе се распоредени луѓе за обезбедување односно припадници на полицијата и на Армијата на објектите каде што за тоа имаме потреба. Акцискиот план се спроведува врз основа на проценките и на групата за проценка и на Главниот штаб и ресурсите во овој период мора да бидат користени многу рационално, внимателно и многу паметно. Тоа е важно за да ја постигнеме целта што ја имаме“, рече Спасовски.

Тој додаде и дека се забележува поголемо почитување на заштитните мерки, оти се чувствува едно повисоко ниво на свесност на граѓаните за оваа состојба и апелираше до сите да се однесуваат совесно.

 

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе