Ковачевски: Во предлогот е прифатен македонскиот јазик и не е вклучен протоколот

Јасно прифаќање на македонскиот јазик и исклучување на протоколот од преговарачката рамка се двата елементи кои јасно се вклучени во предлогот од француското претседателство, информира премиерот Димитар Ковачевски.

На денешната прес-конференција тој рече дека денеска сме во далеку поповолна позиција и предлогот ги вклучува нашите забелешки и јасно изразени ставови.

„Предлогот е солидна основа за градење сериозен, одговорен и државнички став за можноста која се отвора за нашата земја“ рече Ковачевски.

Тој најави широк консултативен процес со претседателот на државата, со Парламентот, со опозицијата, граѓанскиот сектор и медиумите.

Според Ковачевски, сите лажни тврдења потонаа.

Прес-конференцијата се одржа по средбата на коалициските партнери во власта.

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе