Како одговор на новинарско прашање упатено до премиерот

Ковачевски: Нема да направиме отстапки во преговорите со Бугарија

На прес-конференцијата на премиерите на Македонија и Србија Димитар Ковачевски и Ана Брнабиќ до македонскиот премиер беше упатено прашањето - на какви отстапки е подготвена Владата во насока на решавање на спорот со Бугарија. Ковачевски одговори: „Не сме подготвени да направиме отстапки“.

„Не сме подготвени на никакви отстапки, решението мора да се заснова на европските вредности, а тоа значи дека мора да е засновано на меѓусебно почитување меѓу политичарите, институциите и граѓаните на државите. Во тој контекест сакам да нагласам дека сакаме достоинствено решение. Ние имаме декларација во Собранието прифатена од парламентарните партии и таа декларација е основата за нашиот преговарачки тим во овој спор. Решението мора да биде прифатливо за двете држави и за добро на регионот“, рече Ковачевски кој претходно даде пошироко објаснување на досегашниот тек од разговорите.

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе