Бугарскиот европратеник порачува

Ковачев: Погрешно е верувањето на Заев дека проблемот е во техничката влада во Софија, проблемот е во Скопје

Бугарскиот европратеник Андреј Ковачев повторува дека европската интеграција на Македонија е важна и за Бугарија и за регионот, но и за ЕУ како целина, но порача дека проблемот е што Скопје не го спроведува Договорот, а не во техничката бугарска влада, како што верува премиерот Зоран Заев.

„Бугарија во 2017 година потпиша Договор за пријателство со Скопје токму за да го отвори патот за побрз пристап на Македонија како полноправна членка на ЕУ. Во 2018 година, првото бугарско претседателство со ЕУ беше посветено на лобирање за ова усвојување“, пишува Ковачев за БГНЕС.

За жал, како што вели, „од 2017 година, властите во Скопје не преземале ништо за спроведување на Договорот“.

„Заедничката комисија е блокирана и не работи. Говорот на омраза се засили. Не е проблем што Бугарија има привремена влада, како што верува Зоран Заев. Проблемот е во тоа што Скопје не стори ништо за да го спроведе договорот со Бугарија. Напротив, вложува напори да лобира против Бугарија и за нарушување на бугарската позиција и притисок врз Софија. Ние не им го спориме сегашниот идентитет и јазик. Договорот говори за заедничка историја на сегашните два народи. Заедничка бугарска историја, не споделена, не испреплетена, туку заедничка на еден и ист етнос во минатото, кој несреќната судбина и големите сили сурово го поделија на почетокот на 20 век.

која етничка група беше сурово поделена од несреќната судбина и големите сили на почетокот на 20 век.

Секој има право на самоопределување. И нашите предци го имаат истото право како и луѓето сега. Омразата и разединувањето може да се надминат само преку европска интеграција и храброст да се прифатат фактите такви какви што биле. Тоа го пишува во Договорот којшто треба да се почитува, а Скопје имаше многу време од 2017 година тоа да го направи. Оправдувањата со привремената влада се неиздржани. Исто како и очекувањата дека следната бугарска влада ќе ја прифати лагата. Фактите се свети“, вели Ковачев.

 

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе

(Овој труд беше презентиран на конференцијата „Геноцидот и неговата превенција во дигиталното доба: предизвици на 21 век“, 19- 23 јули, Барселона, Шпанија.)

повеќе

Во законодавниот дом е блокирано донесувањето на дваесетина закони преку илјадници амандмани поднесени од страна на опозицијата.

повеќе