Косово одби да го екстрадира Африм Исмаиловиќ, еден од извршителите на масакрот кај Смилковско Езеро

Косово одби да го екстрадира Африм Исмаиловиќ, осуден на доживотен затвор во случајот „Монструм“.

Како што пренесе Алсат, според одлуката на Основниот суд во Приштина, Специјалното одделение го одби барањето на Министерството за правда на С Македонија, врз основа на прелиминарната судска одлука со која беше одбиена екстрадиција.„Барањето за екстрадиција се одбива од Специјалното обвинителство на Косово. Екстрадицијата на Африм Исмаиловиќ од Косово во Северна Македонија не е дозволена бидејќи барањето за екстрадиција беше одбиено со конечна судска одлука“, гласи одлуката на Основниот суд во Приштина:

Судот во Приштина се повикува на членот 50 од Поглавјето за основните права на Европската Унија, според кој „Никој не може да биде присилно осуден или повторно да биде осуден во кривична постапка за дело за кое тој или таа се веќе ослободени или осудени.“

Африм Исмаиловиќ, македонски државјанин, кој е во бегство во Косово, беше упасен во почетокот на овој месец во Приштина, откако бил идентификуван од полицијата поради учество во сообраќајна несреќа.

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе