на средбата со Заев во Рим

Конте: На Северна Македонија мора да и се дозволи да оди понатаму во Европа

На Северна Македонија треба да ѝ се дозволи да оди понатаму кон Европа. Тоа не значи веднаш влез во ЕУ, туку преку 35 поглавја во преговорите, изјави премиерот на Италија, Џузепе Конте, на средбата со македонскиот премиер, Зоран Заев, во Рим.

„Северна Македонија водена од Заев е пример за сите балкански земји. Со храброст ги решава сите понуди. Има голема подршка од Италија. Благодарение на оваа храброст Северна Македонија ќе стане членка на НАТО. Затоа дозволивме земјата да се зачлени во НАТО. Затоа на Северна Македонија треба да ѝ се дозволи да оди понатаму кон Европа. Тоа не значи веднаш влез во ЕУ, туку преку 35 поглавја во преговорите", рече Конте.

Тој додаде дека Италија секогаш ќе биде покрај Северна Македонија. „Ја поддржуваме земјата, поддржуваме одлука за почеток на преговорите. Сакам на вашиот народ, Зоране, да му кажам дека нема да дозволиме да се почувствува несигурен. Се работи за историска грешка што мора да ја исправиме", рече Конте.

Заев, пак, му се заблагодари на италијанскиот премиер за поканата за посета на Рим.

„Ги негуваме и развиваме пријателските односи и соработката меѓу нашите две земји и нашите граѓани потврдувајќи дека Европа е нашиот заеднички дом", напиша Заев на Фејсбук.

 

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе

Historia magistra vitae est (Историјата е учителка на животот). Оваа латинска изрека ќе ги објаснува односите меѓу народите и нациите додека постои светот.

повеќе