Собрание

Комисија за европски прашања, усогласени 10 од 50 амандмани за Законот за ЈО

На денешното заседание на собраниската Комисија за европски прашања беа усогласени 10 од педесетина амандмани на предог-законот за јавно обвинителство со кој се решава судбината на СЈО. Четири од 14 амандамни на ВМРО-ДПМНЕ, беа прифатени. Но, усвоените амандамни главно се однесуваат на некои технички прашања, а за главните недоразбирања мешу власта и опозицијата ќе се расправа и утре.

„Во следните денови ќе продолжат преговорите меѓу власта и опозицијата. Дел од амандманите на ВМРО-ДПМНЕ се однесуваат и на изборот на обвинителот на новото обвинителство да биде на предлог на опозицијата, како и принципот на хиерархија и субординација - предметите на СЈО во судска постапка да одат кај државниот обвинител и потоа тој да ги распредели во Обвинителството за гонење на организиран кримина. Бараме и изборот на обвинителот да не биде само од редот на обвинители, туку да може да конкурираат и професори“, изјави Антонио Милошоски, пратеник на ВМРО-ДПМНЕ.

Од СДСМ велат дека мешањето на политиката ќе влијае врз независноста на обвинителскиот систем, но ќе почекаат да ги слушнат аргументите за сите амандмани.

„Усогласени се десет амандмани, важно е дека е откочен процесот, се надеваме конструктивно да продолжиме“, рече пратеничката на СДСМ, Снежана Калевска-Ванчева.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе