ПО ВЧЕРАШНИОТ ИНЦИДЕНТ НА МАКЕДОНСКО-ГРЧКАТА ГРАНИЦА

Казна од 510 евра и забрана за влез во Македонија од 6 месеци за новинари и волонтери

Околу стотина лица, волонтери, новинари, сниматели и фоторепортери кои вчера илегално ја поминаа македонската граница од Грција беа казнети со по 510 евра и шестмесечна забрана за влез во Македонија.

Најголем дел од казнетите лица се државјани на Германија и на Грција. Неофицијално, казната за грчките граѓани била платена од канцеларијата на Грција во Македонија.

Овие лица беа казнети за илегален влез и „за помагање и олеснување на движење на мигранти за илегален премин преку државната граница и движење во кризно подрачје и остварување на илегален влез во Македонија надвор од контролниот премин“.

Вчера илјадници бегалци илегално ја преминаа границата, помогнати од бројни волонтери од разни невладини организации. Новинарите и фоторепортерите го следеа овој нивен организиран т.н. „марш на надежта“. Тие ја поминале границата во близина на котата 56/9.

Македонската полиција и војска добија наредба за засилена контрола на македонско-грчката граница и за санкционирање на секој обид за илегален премин на државна граница или движење и престој во кризно подрачје без пропусница.

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе