ПО ВЧЕРАШНИОТ ИНЦИДЕНТ НА МАКЕДОНСКО-ГРЧКАТА ГРАНИЦА

Казна од 510 евра и забрана за влез во Македонија од 6 месеци за новинари и волонтери

Околу стотина лица, волонтери, новинари, сниматели и фоторепортери кои вчера илегално ја поминаа македонската граница од Грција беа казнети со по 510 евра и шестмесечна забрана за влез во Македонија.

Најголем дел од казнетите лица се државјани на Германија и на Грција. Неофицијално, казната за грчките граѓани била платена од канцеларијата на Грција во Македонија.

Овие лица беа казнети за илегален влез и „за помагање и олеснување на движење на мигранти за илегален премин преку државната граница и движење во кризно подрачје и остварување на илегален влез во Македонија надвор од контролниот премин“.

Вчера илјадници бегалци илегално ја преминаа границата, помогнати од бројни волонтери од разни невладини организации. Новинарите и фоторепортерите го следеа овој нивен организиран т.н. „марш на надежта“. Тие ја поминале границата во близина на котата 56/9.

Македонската полиција и војска добија наредба за засилена контрола на македонско-грчката граница и за санкционирање на секој обид за илегален премин на државна граница или движење и престој во кризно подрачје без пропусница.

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе

Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. 

повеќе