Лидерот на Беса во интервју за Слободна Европа

Касами: Ако не е време за избори мора да се заштитиме од корупцијата во власта

Лидерот на Движењето Беса, и градоначалник на Тетово Биљал Касами, во интервју за Радио Слободна Евроа изјави дека неговата партија нема да инсистира на предвремени парламентарни избори, ако тие во време на безбедносна и друга криза во Европа и кај нас би биле на штета на граѓаните и државата. Но, нагласува, ќе бараме дополнителни механизми за контрола на корупцијата во Владата, односно мора да бидеме заштитени како граѓани и држава. 

Предизборната коалиција која што Беса ја имаше со СДСМ, вели Касами два пати ќе го натераат да се размисли дали е потребна друга коалиција со ВМРО-ДП;МНЕ која е исто така во опозиција.

„Нема да влеземе со барање за избори и да им создаваме дополнителни проблеми на граѓаните и на државата. Но, нашето барање до партнерите меѓународниот фактор е дека мора да имаме дополнителни механизми за контрола на Владата. Ако утврдиме дека ситуацијата на Балканот поради војната во Украина не е за предвремени избори, тогаш дефинитивно мора да договориме дополнителни механизми за контрола на Владата за да се заштитиме од високата корупција. Искуството од формална соработка пред изборите со СДСМ нè става во позиција двапати да размислиме за следниот чекор, во смисла дали ќе правиме предизборна коалиција кога едно ќе се ветува, а нешто друго ќе се реализира", изјави Касами.

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе