Бившиот шведски премиер

Карл Билт за спорот меѓу Грција и Русија за Македонија: „Интересно...“

„Интересно. Грција протерува руски дипломати зашто им се мешале во домашните работи, наводно и за проблемот со името Македонија“, напиша на Твитер Карл Билт, копретседавач на институтот Европски совет за надворешни односи, реагирајќи на текст на Катимерини. 

Русија и Грција влегоа во дипломатски спор, во чиј центар се чини дека е името Македонија.

Грција протера двајца руски дипломати поради наводно мешање во постигнувањето договор меѓу Атина и Скопје за ново име на Македонија. Москва веднаш одговори со иста мера, па протера двајца грчки дипломати.

Националното достоинство и идентитет не се статични „од Бога дадени" категории, туку динамични категории кои зависат од нашите постапки и акции.

повеќе

Не е во прашање само Русија VS Западот. Има нов играч на масата.

повеќе

Ако на референдумот на 30 септември македонските гласачи изгласаат да се смени името на нивната држава во Северна Македонија, НАТО треба да ја покани нивната влада во Алијансата.

повеќе