Бившиот шведски премиер

Карл Билт за спорот меѓу Грција и Русија за Македонија: „Интересно...“

„Интересно. Грција протерува руски дипломати зашто им се мешале во домашните работи, наводно и за проблемот со името Македонија“, напиша на Твитер Карл Билт, копретседавач на институтот Европски совет за надворешни односи, реагирајќи на текст на Катимерини. 

Русија и Грција влегоа во дипломатски спор, во чиј центар се чини дека е името Македонија.

Грција протера двајца руски дипломати поради наводно мешање во постигнувањето договор меѓу Атина и Скопје за ново име на Македонија. Москва веднаш одговори со иста мера, па протера двајца грчки дипломати.

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе

Придобивките од дрвјата за урбаниот екосистем и квалитет на воздухот можат да се зголемат со систематско планирање на зелениот простор. Дизајнирањето на зелените простори во градовите треба да ја опфати и функцијата за чистење на воздухот.

повеќе