Атина

Каменос: Со изјавите на Заев заврши опстанокот на Договорот од Преспа

Неодамнешните коментари на премиерот Зоран Заев од БЈРМ за „македонскиот" идентитет и јазик, „ставија крај на секоја дискусија во врска со опстанокот на т.н. Договор од Преспа", рече грчкиот министер за одбрана, Панос Каменос.

„Иредентистичкото и провокативно однесување на Скопје покажува дека оваа земја не е подготвена да биде дел од меѓународната организација и ги оправдува сите оние кои од самиот почеток инсистираа на тоа дека тие се заробени во пропагандата на Мусолини и Тито", рече Каменос, лидер на помалиот владин коалициски партнер Независни Грци (АНЕЛ).

Тој реагира на изјавите на Заев дека „ние сме Македонци, кои го зборуваат македонскиот јазик и никој не може да го негира тоа и дека македонскиот јазик ќе се изучува и во Грција, меѓу Македонците во таа земја.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе