Седница на Собранието за избор на нова Влада

Калеска-Валчева: Владата на Ковачевски има легитимитет проширен со Алтернатива

Мислам дека треба да се стави точка на дискусиите во кои во прашање се доведува легитимитетот на Владата што ќе ја предводи Димитар Ковачевски, таа има целосен легитимитет произлезен од изборите во 2020 година, проширен и надограден со влезот на Алтернатива во неговиот кабинет, рече пратеничката од СДСМ Снежана Калеска Валчева на денешната седница на Собранието на Македонија за избор на нова Влада.

Пратеничката нагласи дека станува збор за сериозен избор на кадри во Владата што ќе ја раководи Ковачевски и оцени дека таа е со зајакнат континуитет на досегашната Влада.

„Факт е дека земјата одеше и оди во прогрес и оваа програма што ја презентира Ковачевски нуди оптимизам и ветува сериозна работа како на надворешен, така и на внатрешно - политички план. Многу е важно што Ковачевски рече дека сака вистински, искрен и отворен дијалог со опозицијата и сака заеднички сите да дадеме придонес за прогрес на земјата и за нејзина европска интеграција“, нагласи пратеничката Калеска Валчева.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе