Протест поради судски пресуди

Кај „Мавровка“ полиција, но протестот за Монструм скршна кон Владата

Со извици „УЧК“ и широко развиорено албанско знаме предводниците на протестот за пресудите во предметот Монструм застанаа пред полицискиот кордон кај судскиот комплекс, а потоа скршнаа десно и тргнаа кон Владата. Го поминаа и подвозникот кај стоковна куќа „Мост“.

По пат учесниците во протестниот марш извикуваат „Уа за правдата" и „Илирида демократија".

Со широко раширеното огромно албанско знаме маршот се движи по булеварот. Забележливо е дека бројот на учесници во протестот е помал во споредба со последниот, а меѓу ученсниците има и жени.

Бедри Ајдари, роднина на еден од осудените лица во „Монструм" ги повика граѓаните да го кренат гласот против, како што вели, неправдата во Македонија и драконските казни кои им се изрекуваат на Албанците не само во овој судски предмет, туку и во други, како што вели, монтирани судски процеси.

Планирано е тело на протестите Советот за протести во владата да достави протестен документ во кој се наведени повеќе случаи кои, според нив, укажуваат дека Албанците се онеправдани и под притисок од властите. Документ, велат, е доставен до Делегацијата на ЕУ и до амбасадата на САД во Скопје.
Последниот протест на истите учесници заврши со насилство и напади врз полицијата која не им дозволи пристап кон судскиот комплекст и со полициски кордон маршот беше запрен пред крстосницата кај трговскиот центар „Мавровка".
Десетина полицајци беа повредени, а потоа беа поднесени кривични пријави против неколкумина учесници кои ги започнаа насилните напади врз силите за безбедност.

П.Џ.

 

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе