Предлог од Берлин

Јуратовиќ, пратеник во Бундестагот предлага спорот меѓу Македонија и Бугарија да го реши арбитрарно тело

Предлагам прашањето меѓу Бугарија и Северна Македонија да се предаде на меѓународната заедница и тој спор да се реши со формирање на арбитрарно тело, како што беше во случајот со Словенија и Хрватска. Ова во колумна за ИФИМЕС го предлага Јосип Јуратовиќ, пратеник во германскиот Бундестаг, социјалдемократ и член на парламентарната група за Западен Балкан.

Тој во својата колумна за демократските предизвици на европските аспирации на Западен Балкан вели дека е особено загрижен за тоа што повторно една земја членка ја одредува иднината на ЕУ.

„Ова веќе не е проблем само на Бугарија и Северна Македонија, туку сериозен проблем за Европската Унија која мора институционално да најде решение за блокадите на поедини членки. Затоа предлагам прашањето меѓу Бугарија и Северна Македонија да се предаде на меѓународната заедница, за тој спор да се формира арбитрарно тело, како што беше во случајот со Словенија и Хрватска и на тој начин да се овозможи почетокот на пристапувањето на Северна Македонија со тоа што сите ќе го зачуваат образот“, пишува Јуратовиќ.

Во авторски текст објавен на веб-страницата на Меѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии (ИФИМЕС), Јуратовиќ го повика Советот на Европа да го прифати фактот дека вистинските демократски вредности немаат вистински поддржувачи меѓу многуте владејачки политичари на Балканот, а со такви антидемократски сили, според него – воопшто не треба да соработува опортунистички, туку да се поддржат оние што ги делат вредностите врз кои се темели ЕУ. „Не смееме да си дозволиме да ги жртвуваме демократските вредности заради некој очигледен мир и стабилност“, напиша Јуратовиќ.

Тој предложи новата политика кон регионот да се дефинира преку три точки: соработка со парламентите на државите во регионот, а не „гуруа на партиите“, остра борба против корупцијата во државните органи преку зајакнување на судството и спротивставување на националистичкото образование на младите преку проблематично училиште наставни програми. 

„Затоа, потребен ни е нов и заеднички учебник по историја во кој воените злосторници се именувани како такви, наместо стилизирани како херои. Неприфатливо е парите на даночните обврзници на ЕУ и какви било меѓународни институции да ги користат поединци и политички партии на сите нивоа на власта на Западен Балкан кои го оспоруваат и негираат геноцидот или не ги признаваат конечните пресуди на домашните и меѓународните судови“, нагласи Јуратовиќ и го повика Советот на Европа, како најстара демократска институција на европско тло, да одговори. 

Јуратовиќ верува дека спроведувањето на неговите три предлози е клучен тест за кредибилитетот на Унијата. 

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе