По усвојувањето на новото име

Иванов на Собранието му врати уште 4 закони, засега се вкупно 15

Законите за енергетика, за банките, за безбедност во сообраќајот и патиштата и за супервзиија и осигурување се последните усвоени во Собранието закони кои претседателот Ѓорге Иванов не ги потпишува поради новото име. Засега се вкупно 15. Претседателот на Собранието вели дека е можно да свика собраниска седница пред 1 април, кога почнува кампањата за претседателските избори.

Иванов и за последните закони образложува дека указите не ги потпишува поради тоа што пред да ја преземе функцијата претседател на државата се заколнал дека ќе го штити Уставот и ќе ги брани интересите на државата.

Талат Џафери, претседателот на Собранието вели дека законите (три) донесени со двотретинско мнозинство се смета дека се донесени, а за останатите ќе има ново гласање. Од Собранието велат дека ако и по вторпат Иванов не ги потпише указите за законите кои Собранието по вторпат би ги донело, тогаш законите ќе бидат објавени во Службен весник само со потпис на Џафери.

Иванов претходно не го потпиша и Преспанскиот договор и Законот за употреба на јазиците, кои во Службен весник беа објавени само со потписот на претседателот на Собранието Талат Џафери.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе