ИНРЕКОМ: ЕК ја повтори оценката за ограничен напредок во слободата на изразувањето

Извештајот на Европската комисија за напредокот на Македонија за почетокот на преговорите за членство во ЕУ пак евидентира ограничен напредок во однос на слободата на изразувањето и ограничен напредок во однос на информатичкото општество и медиумите, со умерена подготвеност за пристапувањето во Унијата, се вели во коментарот на Институтот за развој на електронски комуникации трета година по ред за поглавјето 10, како и за деловите што се однесуваат на медиумските слободи, сајбер безбедноста и работењето на регулаторните тела од областа на медиумите и електронските комуникации.

ИНРЕКОМ смета дека и овогодинешниот извештај дава иста слика, како и минатогодишниот извештај, во однос на медиумската сфера во Македонија и дигитализацијата на македонското општество.

„Оценката во извештајот е средна, а на скалило од 1 до 5, сметаме дека истата би била три, бидејќи се забележува дека се потребни повеќе напори во развојот на информатичкото општество, како и во градењето на независни регулаторни тела за аудиовизуелните медиумски услуги и за електронските комуникации. Тоа значи дека е потребно понатамошно усогласување на националното законодавство со европските регулативи и директиви, особено со ревидираната европска директива за аудиовизуелни медиумски услуги, нешто на што се наведува веќе втора година по ред“, се вели во освртот на ИНРЕКОМ.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе