Илир Мета во посета на Македонија

Претседателот на албанското Собрание Илир Мета, на покана од претседателот на македонското Собрание Трајко Вељаноски, престојува во официјална посета на Македонија.

Како што соопшти собраниската прес-служба, претседателот на албанскиот Парламент ќе има средба со својот домаќин Вељаноски, а потоа и обраќање пред пратениците во македонското Собрание.

Предвиено е тој да се сретне и со Орхан Ибраими, претседател на пратеничката група на Собранието на Македонија за соработка со Парламентот на Албанија и членовите.

 

Албанскиот гостин во рамки на посетата се очекува да има средби и со претседателот Иванов и со премиерот Груевски како и со претставници на раководствата на ДУИ, ДПА и СДСМ.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе