Како тоа се прави во ЕУ

И во Грција има споменици со „бугарскиот фашистички окупатор“, Бугарија не реагира

Оваа спомен-плоча на грчките жртви од бугарската фашистичка окупација е поставена во грчкиот град Кавала. Засега сѐ уште нема информации за некаква официјална нота од Бугарија до грчката влада за ваквото именување на бугарската улога во Втората светска војна во Грција. Обете земји се членки на ЕУ. Во Македонија, по реакцијата на Бугарија, почна брусење на спомениците и „дотерување“ на улогата на бугарскиот окупатор на оваа територија.

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе