СЈО

И „Титаник 3“ влезе во судска процедура

Обвинителниот акт за предметот на Специјалното јавно обвинителство „Титаник 3“ е одобрен. Обвинителниот акт е поднесен од СЈО на 29 јуни. Советот за оценка на обвинителен акт при Основниот суд Скопје 1 Скопје овој предмет го одобри пред два дена.

Овој случај на СЈО се однесува на уништување на изборен материјал, а обвинети се координаторот на пратеничката група на ДУИ, Ејуп Алими и Исмет Гури, член на Општинската изборна комисија за општина Чаир.

Датумот за почеток на судењето дополнително ќе бидат одредени. 

Ејуп Алими во јуни во писмена изјава за Алсат М соопшти дека ќе соработува со органите на правдата за да се докаже вистината во врска со покренатите обвиненија.

„Убеден сум дека ова обвинение за кое дознав од медиумите нема никаква основа, но мислам дека независноста на оваа институција е најдобар начин да се докаже вината или невиноста на секој човек. Останувам во служба на правдата. Во меѓувреме очекувам да се почитува презумпцијата на невиност, додека тоа не се потврди во судска постапка“, изјави Алими.

СЈО тогаш бараше притвор и за Исмет Гури за дела поврзани со изборни нерегуларности. 

 

 

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе