Во Хелсинки

Хан: Имав корисен разговор со Мицкоски

Имав корисен разговор со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски, напиша еврокомесарот Јоханес Хан на Твитер, на маргините на Конгресот на Европската народна партија во Хелсинки.

„Бев кристално јасен дека ратификацијата на Преспанскиот договор сега мора да заврши брзо, без никакви пречки. Ја поздравувам неговата посветеност да не ја попречува постапката во парламентот. На ЕУ-интеграцијата ѝ треба лојална опозиција!“, напиша Хан.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе