Будимпешта

Груевски во Унгарија влегол легално, унгарската полиција ја прекина истрагата

Никола Груевски во Унгарија влегол со легални патни документи. Тој при премин на српско-унгарската граница поседувал важечки документи, утврди унгарската полиција. Ова значи дека истрагата за тој случај е прекината, соопшти унгарската полиција.

Поранешниот македонски премиер, кој во Унгарија доби азил, неколку пати изјави дека при бегството од Македонија имал легални патни документи и дека во Унгарија стигнал преку Албанија, Црна Гора и Србија.

„За време на истрагата е утврдено дека Груевски поседувал легални патни документи на унгарско-српската граница и на останатите гранични премини, како и дека неговиот влез во Шенген-зоната бил во согласност со законските прописи“, пишува унгарскиот полициски извештај.

Според овој извештај, во случајот на Груевски не е утврден незаконски премин на границата. Но, како што јавуваат унгарските медиуми, не е прецизирано точно со кои документи тој патувал до Унгарија.

Груевски изјави дека ја напуштил земјава поради закани и политички прогон.

Рециклирањето можеби ни се чини како спас за природата, но најчесто е спасение само за нашата (валкана) совест.

повеќе

Културата на победништво од нашите епски и херојски денови тотално ги уназади овие општества во 20 век, вели Миљенко Јерговиќ во интервју за Бука.

повеќе

Запрашајте се, о, вие, бездарници анационални што направивте!

повеќе