Реакција

Груевски му одговори на Заев: Заминав лесно и еднoставно, не скриен во багажник

Најави човекот уште пред една година, откако започна фамилијарен бизнис со садење марихуана за медицински цели, па ни објаснуваше дека треба да ја легализираме марихуаната за да бидеме сите ХАЈ како што според него биле во Амстердам... Пред неколку дена, кога беше помалку ХАЈ, на ТВ 24 кажа: „карикирам, можеби Груевски влегол во багажник на кола во подрум“. Тоа беше во духот на она од ноември лани дека „можеби" сум бил киднапиран. Неколку дена потоа за интервјуто за ФАЦ во Берлин му се видело ХАЈ ако ги исфрли првите два збора, „карикирам“ и „можеби“, му одговори Никола Груевски, бившиот македонски премиер во азил, на актуелниот премиер Зоран Заев, кој вчера изјави дека Груевски избегал скриен во багажник од кола.

„Јас знам дека во животот напамет не ми паднало да влегувам во багажник за какви било  цели. Вистината ја знае и Заев. Заминав бидејќи во Македонија се водеа политички мотивирани процеси против мене во кои што однапред се знаеја пресудите нарачани од него лично, иако не постоеја никакви правни аргументи, никакво сторено кривично дело, а според тоа ни докази. Заминав бидејќи во затворот ми подготвуваа линч. Вистината е дека заминав многу лесно и едноставно, а тој пред некој ден потроши четвртина од емисијата за отчет говорејќи за мене и како сум заминал, со лажење и фантазирање. Па потоа почна да го лаже и светот преку меѓународните медиуми.

Гледате, тој замислил дека сум заминал, како што неодамна слушнав дека кога беше во опозиција него го носеле и враќале тајно во една соседна држава „на консултации“. Секој си тргнува од себе. Па веројатно си рекол: „ако можев јас да влегувам во багажник за да го сменам името, историјата и идентитетот, зошто пак не тој затоа што не ги смени👀 ...”.

Ама „ХАЈ”треба да знае дека се ближи време за ГУДБАЈ. Оти народот не е баш ХАЈ и разбира дека нашиов „ХАЈ” штом отвори уста - лаже. Лаже полесно од што дише. Всушност не лаже само кога молчи. А најточно веројатно се изразуваат оние кои најдобро го разбираат и најдолго го знаат, струмичаните, кои велат 'многу му меле устата'“, напиша Груевски на својот Фејсбук-профил.

 

Силите на антиглобализацијата веќе стануваат доволно моќни да и зададат значаен удар на светската економија. 

повеќе

Не се соочуваме со вооружен конфликт, туку со војна на мисли. Чувството на страв, несигурност или територија по самоубиствен напад, никогаш повеќе не можеш да го вратиш.

повеќе