Груевски ќе се бори со Заев во четвртата изборна единица

ВМРО-ДПМНЕ пред малку ги објави листите со кандидати за пратеници на предвремените парламентарни избори во декември. 

Лидерот на партијата, Никола Груевски ќе биде носител во четвртата Изборна единица, а не како што претходно се најавуваше, во единицата. Во првата Изборна единица носител ќе биде Никола Попоски, во двојката Никола Тодоров, а во третата Изборна единица Илија Димовски.  Антонио Милошоски ќе биде носител на листата во петтата изборна единица, а листата во шестата ќе ја предводи Влатко Ѓорчев.

„Како кандидат за премиер, го очекував во ИЕ1. Не дојде. Во 2014 го немаше на ниту една листа. Сега ја одбра 4-та изборна единица. Затоа јас решив да ја предводам изборната единица која тој ја одбра. Освен што цела Македонија ќе треба да се одлучи за премиер помеѓу нас двајцата, граѓаните во 4-ката ќе имаат можност и директно да одберат помеѓу мене и него. Време е, заедно со народот, да го соочам со реалноста и директно да го победам. После се што се случи, да го добие одговорот од народот за тоа што и го направи на Македонија“, напиша Груевски на својот Фејсбук профил, најавувајќи ги листите. 

Рокот за поднесување на листите истекува на полноќ. ДИК има рок од 48 часа од доставувањето да ги разгледа и потврди листите.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе