Грција не го почитува Преспанскиот договор, таму уште сме БЈРМ

Пред четири години, во јуни 2018 година, во Нивици беше потпишан Преспанскиот договор со кој Република Македонија доби ново име - северна. Со тој договор според државјанството станавме - македонско/граѓанин на Република Северна Македонија. Договорот беше потпишан како резултат на грчкото долгугодишно непризнавање на нашето уставно име. И четири по потпишувањето на Преспанскиот договор, токму Грција не го почитува. Реакција од македонското Министерство за надворешни работи, традиционално - нема.

Фотографиите што ги објавуваме ги добивме од нашите читатели кои деновиве престојуваа во Грција. На сите сообраќајни знаци во северниот дел на Грција се уште пишува или БЈРМ (FYROM) или Скопје (Skopia).

Деновиве на македонски граѓанин не му беше дозволен влез во Грција без никакво образложение. Во документот што го доби, во графата државјанство пишува „северномакедонско“. Освен тоа, претпоставката зошто тој не добил дозвола за влез во Грција, е неговата активност за правата на Македонците во оваа држава. 

Веднаш по потпишувањето на Преспанскиот договор, Владата даде упатство како да се спроведат одредбите договорени меѓу Македонија и Грција, а под покровителство на ЕУ и САД. Владата особено на почетокот беше ревниста во реакциите во однос на употребата на придавката „северномакедонски“ (народ, претседател, репрезентација...), но како што минуваше времето така и ентузијазмот во одбраната на тоа што е потпишано како официјален меѓународен договор опаѓаше.

Ентузијазмот е опаднат и сега.Од МНР нема никаква реакција.

А.Д.

 

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе