Прва од членките

Грција го ратификува Протоколот за членство на Република Северна Македонија во НАТО

Во грчкиот парламент пред малку заврши гласањето за ратификација на Протоколот за членство во НАТО на Република Северна Македонија.

За законот на Министерството за надворешни работи на Грција „Ратификација на Протоколот кон Северноатлантскиот договор за пристап на Република Северна Македонија“ гласаа 153 пратеници од владината коалиција, 140 беа против и еден беше воздржан.

Членките на НАТО го потпишаа договорот со Македонија неделава, неколку дена откако грчкиот парламент го одобри договорот меѓу Атина и Скопје, со кој земјава го менува името во Северна Македонија.

 

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе