Грција бара промени во учебниците по историја на Македонија

Грција од Македонија побара да ги исчисти учебниците по историја од ревизионистички и иредентистички елементи, како и погрешни мапи и референци за античката грчка цивилизација, објави Екатимерини.

Барањето, наводно, е дадено за време на неодамнешниот состанок во Солун, на заедничкиот комитет на експерти задолжени за дискусија на археолошки, историски и едукативни прашања.

Комитетот е формиран по постигнувањето на Преспанскиот договор за спорот за името меѓу Атина и Скопје потпишан во јуни минатата година. Договорот сѐ уште треба да биде ратификуван од страна на двата парламента.

Се очекува експертите повторно да се состанат кон крајот на овој месец.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе