Грчкиот професор Сфетас: Договорено е дека Словените немаат никаква врска со античките Македонци

Постигнат е договор за неколку важни историски прашања меѓу Скопје и Атина, изјави за грчки „Етнос" Спиридон Сфетас, член на Заедничкиот интердисциплинарен комитет на експерти за историски, археолошки и образовни прашања.

Спиридон Сфетас

Тој вели дека по средбите во Скопје договорено било дека Македонците како Словени немаат никаква врска со античките Македонци, дека античката македонска историја и култура се дел од античката грчка култура што имала влијание врз светската култура. Тој додава дека не гледа негативно на предлогот на македонската страна да се земе предвид дека дел од денешна Северна Македонија припаѓа на историска Македонија од антиката.

Сфетас додава: „За византискиот период прифатија дека Словените не го земале името Македонци од античките Македонци, и дека термините Македонци и Словени не биле идентични во средниот век“. За грчката страна не е спорно во нивните учебници повеќе да се изучува за балканските народи што било барање на македонската страна, изјави Сфетас.

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе