Протест пред Собранието

Граѓаните побараа итна владина седница за загадувањето и отчет за сработеното

Итна владина седница, искористување на сите расположливи средства за справување со загадувањето, но и отчет од надлежните дали си ја заработиле платата кога во прашање е горливиот проблем со воздухот се дел од барањата на иницијативата „Канцерогено општество“, која денес повторно одржа протест пред Собранието на Република Македонија.

„Министерот и заменикот-министер за екологија секојдневно да даваат отчет што сработиле додека нашите деца се трујат по болници. Ќе продолжиме, се надеваме дека ќе имаме уште повеќе луѓе на наредниот протест, дека ќе се организираме уште подобро, дека нема да остане само на протести пред Собрание. Ќе видиме колку сериозно ќе ја сфатат работата“, рече Кристијан Узунов од „Канцерогено оптштество“.

Драги Змијанац од „Меѓаши“, пак, кажа дека забележуваат во континуитет како оние шро ги носат одлуките, пратениците, владата, претпријатијата и сите со политичка моќ, не се заинтересирани да го решат проблемот со аерозагадувањето и последиците кон децата.

„Болниците се полни со деца, секое второ дете страда од респираторни проблеми. Едноставно, живееме во општество кое е екоцидно, ги гуши граѓаните и децата, едноставно е бесперспективно. Ако вака продолжи, нема да има деца и луѓе да протестираат“, изјави Змијанац, охрабрувајќи ги луѓето да излезат.

На денешниот протест немаше рута до Владата, туку се одржаа говори пред Собранието.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе