По протестните писма на мештаните

Градоначалникот на Маврово не постапува по барањето на Министерствотo за транспорт за парцелата за наводната џамија

Министерството за транспорт и врски уште во март годинава му наложило на Mедат Куртовски, градоначалникот на Општина Маврово Ростуше да го раскине договорот со купувачот на парцела во Маврово на која наводно требало да се гради џамија, но од општината уште не постапиле. Од Министертвото за МКД.мк велат дека чекаат општината да постапи по нивното барање, а градоначалникот засега не дава никаков одговoр на нашите прашања.

Се работи за парцела од 2.607 квадратни метри купенa од државата по цена од 251 денар за квадратен метар. Парцелата е под патот, пред влезот во Маврови Анови, а договорот меѓу Незир Сулејмани и Република Македонија, преку тогашниот градоначалник на Општина Маврово Ростуше Мукрем Мехмеди е потпишан на 10 јули 2012 година.   

Солемнизацијатана овој договор е извршена на 25 септември 2012 година во канцеларијата на нотарот Сабаедин Даути.  Според договореното купувачот имал обврска на оваа парцела да изгради објект со намена А4 домување-времено сместување (хотели и пансион), согласно Урбанистичкиот план за таа парцела. Но, купувачот не ги почитувал роковите за добивање одобрение за градење, ниту пак на оваа парцела е почната изградбата.

Уште откако е извршено отуѓувањето на ова државно земјиште, меѓу мештаните од околните села Леуново, Никифорово, Врбен, Маврово, населбата Маврови Анови се проширила информацијата дека некој тука сака да изгради џамија. На собирот на жителите на овие населени места во март годинава од претставници на Одделението за урбанизам на општината им било кажано дека на таа локација биле планирани два објекти, од кои едниот во кружна форма и одвоен од другиот за кој „основано се сомневаме дека треба да биде верски објект – џамија“.

Откако мештаните ја провериле целата документација станало јасно дека според Законот за градежно земјиште, член 76, за ваква парцела има рок од 9 месеци да се побара одобрение за градба и во рок од две години да се изгради објектот. Ова по автоматизам значи дека договорот за купување на земјиштето со Незир Сулејмани е ништовен и државата досега требала да си го врати во сопственост тоа земјиште.

Токму ова од страна на Министерството за транспорт и врски и му е наложено на актуелниот градоначалник на Маврово Ростуша Медат Куртовски, но засега тој за овој случај молчи – и пред новинарите и пред Министерството.

Медат Куртовски

Градоначалникот по сила на закон досега морал ова да го стори без да чека на укажувањата од Министерството за транспорт и врски, пишуваат во бројните протестни писма мештаните од селата Леуново, Маврово, Никифорово, Врбен, Кичиница, Ново Село и населбата Маврови Анови, кои деновиве се испратени до сите надлежни државни институции.

А.Д.

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе