Географијата на СПЦ: За епископот Иринеј бачки, Србија е од Кајмакчалан до Словенија

Стара Србија се протега од Кајмакчалан во РС Македонија сè до денешна Словенија, каде што живеат Срби, изјави српскиот епископ бачки, Иринеј Буловиќ, за време на богослужбата во соборниот храм во Нови Сад.

Обраќањето на епископот бачки Иринеј, како што пренесува бугарската новинска агенција БГНЕС, било до српските монаси од епархиите во Краина (Хрватска), во Словенија, па, како што вели, до Кајмакчалан.

„Иринеј Бачки е меѓу најотворените поддржувачи на Руската православна црква и отворено се спротивставува на Вселенската патријаршија. Во 2018 година учествуваше во организацијата на „Алтернативната прослава на 1000-годишнината од формирањето на бугарската Охридска Архиепископија“, заедно со Српската патријаршија. Бачкиот владика Иринеј Буловиќ отворено тврди дека српскиот народ ја создал кирилицата. За време на конференцијата организирана од здружението ‘Кирилица‘ во Матица, Белград, пред неколку години, тој рече: Сите европски народи се грижат за својата писменост, а само српскиот народ е невнимателен со кирилицата. Тоа е самоубиствено, антицивилизациско лудило. Тоа не може да се спречи со декрети, туку само со личен пример“, кажа тогаш владиката Иринеј, пишува БГНЕС.

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе