Говори неколку јазици како германски, арапски, кинески и англиски

Македон, детето со натпросечна интелигенција се запозна со Пендаровски кој му вети посветеност од државата

Седумгодишниот Македон Димитриевски од Тетово кој има коефициент на интелигенција е 134, денес беше во Кабинетот на претседателот Стево Пендаровски. Детето е генијалец и говори неколку јазици како германски, арапски, кинески и англиски. Неодамна освоил златен медал на светско ниво на натпревар по математика кој броел околу 4.000 натпреварувачи. Иако е второ одделение, тој решава задачи наменети за средно образование.

„Ми претставува особена чест што имав можност да го запознаам Македон Димитриевски. Малиот генијалец фасцинира со своето знаење по математика, како и со говорењето на странски јазици. Овие ученици се од посебен интерес за нашето општество и заслужуваат максимална посветеност од страна на државата. Да создадеме стимулативна средина која ќе го поддржи, поттикне и насочи развојот на децата со натпросечна интелигенција“, вели претседателот Пендаровски, кој на официјалниот Фејсбук профил објави фотографии со генијалецот. 

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе

Кој кого „мафлосува“, тие нас или ние нив. Чекор напред, три назад, како раковите во Охридското Езеро од моето детство кои исчезнаа во налетот на технолошкиот напредок и уништувањето на животната средина.

повеќе