Генчовска од Битола изјави дека случајот со опожарената врата е шанса за Македонија да покаже дека се бори против говорот на омразата

Овој инцидент нема да ги наруши односите меѓу Бугарија и Република Северна Македонија, но откривањето на сторителите на овој чин ќе биде доказ дека тука навистина се вложува сила за борба против говорот на омраза, изјави Теодора Генчовска, министерката за надворешни работи која денеска дојде во Битола по инцидентот со палењето на влезната врата на бугарскиот културен центар „Иван Михајлов“.

Бугарската министерска е во дводневна официјална посета на Македонија и претпладнево во Скопје имаше средба со нејзиниот македонски колега Бујар Османи.

„Началникот на полицијата во Битола ме увери дека преземени се сите мерки на ниво дежурен обвинител, криминалисти и во најбрзо време ќе дадат резултати и се надеваме на работа на судот за да има конечна разрешница“, рече Генчовска и додаде дека се враќа во Скопје каде продолжуваат преговорите меѓу двете министерства.

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе

Иако е важно да бараме решенија за нашата заедничка историја и да се обидеме да ги разликуваме фактите од пропагандата, зарем не е исто така важно да научиме да живееме заедно и покрај нашите различни и силно политизирани гледишта?

повеќе

Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна.

повеќе