Локални избори

Гаши ги повикува противниците: Да се натпреваруваме со добри дела, а не со навреди

Африм Гаши, претседателот на Алтернатива од Боговиње на политичките противници им порача да 20 години наместо да прават добри дела, наместо да им служат на граѓаните и да го вратат долгот за гласовите што им ги дадоа, тие не прават ништо друго освен што навредуваат. Можеби е разбирливо во некои политички контексти опозицијата да ја навредува и критикува позицијата, но само кај нас позицијата, ДУИ се занимава со опозицијата, а ние со нашите работи, рече Гаши.

Тој рече дека од Боговиње сака да ги предизвика и да испрати пораки дека ако сакаат да направат добро и да им служат на Албанците, тогаш мора да влезат во позитивна политичка трка. „Во Северна Македонија, каде што битката се одвива во етничките логори, каде Албанците не ја завршија својата уставна законска реализација, не се реализираа како нација со остварување на своите права. Ова не е време за навредување. Вечерва ја подавам раката на соработка. Дојдете придружете ни се за добри дела или дојдете и натпреварувајте се за добри дела. Она што го направија Албон, Исен, Таравари, ако можете да ги поминете, уште подобро е за нашите граѓани“, рече Гаши.

Треба да ги спуштиме мечевите, рече Гаши, бидејќи нема глави за колење.

„Сите ние сме браќа и сестри, го сакаме најдоброто за Албанците, ајде да станеме заедно и да се натпреваруваме за доброто на Албанците, а не да се навредуваме. Али Ахмети, ајде да станеме заедно и да го запреме бегството на нашата младост. Ова е најголемиот патриотски чин што можеме да го направиме “, изјави Гаши.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе