Гардата на Вермонт го одликува претседателот Пендаровски со „Медал за заслуги“

Генерал-мајорот Грегори Најт, командант на Националната гарда на Вермонт му додели „Медал за заслуги" на претседателот на Македонија Стево Пендаровски за особени достигнувања во периодот од 12 мај 2019 година до 9 јули 2022 година, како извонреден и важен поддржувач на државната програма за партнерство со Националната гарда на Вермонт, се наведува во соопштението од шефот на државата.

Соработката меѓу Армијата на Македонија и Националната гарда на Вермонт, која се остварува преку обука на припадниците на двете армии, реализација на заеднички вежби, како и заедничко учество во мировни мисии беа тема на разговорор на денешната средба на претседателот Стево Пендаровски со командантот на Националната гарда на Вермонт, генерал-мајор Грегори Најт.

„САД се наш клучен поддржувач од нашата независност до денес, а соработката во областа на одбраната која почнува од самото формирање на нашите вооружени сили во 1992 година постојано се унапредува и продлабочува“, истакнал претседателот Пендаровски на средбата.

Како потврда за одличната соработка, се посочува, беше посочено заедничкото учество на воената вежба „Брз одговор 22" на Криволак, спонзорирана од Армијата на САД во Европа заедно со силите од шест други членки на НАТО, а на која учествуваа околу 4.600 војници.

„На средбата стана збор и за Декларацијата за стратешко партнерство и соработка од 2008 година и другите билатерални правни аранжмани, коишто обезбедуваат широка рамка за соработка, при што беше посочено дека имa потенцијал за продлабочување на стратешкото партнерство“, се наведува во соопштението на кабинетот на претседателот.

На средбата ѝ претходеше свеченост во Кабинетот на претседателот на која генерал-мајорот Грегори Најт му додели „Медал за заслуги" на претседателот Пендаровски за особени достигнувања во периодот од 12 мај 2019 година до 9 јули 2022 година, како извонреден и важен поддржувач на државната програма за партнерство со Националната гарда на Вермонт, се наведува во соопштението.

На 6 октомври 1946 година почна носењето на моштите на Гоце Делчев од Софија во Скопје, столицата на слободна Македонија.

повеќе

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе